top of page
Image by Külli Kittus

LIVSKRIS, STRESS OCH UTMATTNING

Det går inte att leva ett helt liv utan livskriser. Alla människor drabbas

Livskris: Tjänster

LIVSKRISEN TVINGAR DIG ATT STANNA UPP

En livskris vänder upp och ned på hela ens tillvaro och tvingar en till att stanna upp och förändra både ens tankar och agerande. Men en livskris är en naturlig del av livet och leder till utveckling.

Exempel på livskris:

  • Utvecklingskris; när man går från barn till vuxen, från studieliv till arbetsliv, från arbetsliv till pensionsliv. 

  • Traumatisk kris: förlust av anhörig, skilsmässa, olycka, förlust av jobb

  • Ålderskris, fylla 25, 30, 40, 50, osv.


Det här händer vid en livskris

Vid en livskris tvingas man in i en situation som man själv ej har valt. Känslor som sorg, rädsla, ångest tar över. Känslor som är helt naturliga och normala men som vi kanske inte är så vana vid att hantera. Livet blir väldigt jobbigt. Ibland räcker det med en god vän att tala med och ibland behövs det hjälp utifrån i form av samtal. Viktigt att inte fastna i sin livskris, man kan då lätt glida in i en depression.

Jag träffar en hel del unga människor mellan 20-30 år som har livskris, deras kris handlar ofta om att de saknar en meningsfylld karriär eller en livspartner eller närvarande vänner och/eller en bostad, eller alltihop. Kanske har de kommit på att de valt fel utbildning, att de är på fel plats i livet, att de helt plötsligt är vuxna och inte är redo. Flera har uppsökt läkare (för sin nedstämdhet) innan de kommit till mig, läkare som varit mycket generösa med att skriva ut antidepressiva läkemedel. När dessa unga människor egentligen inte är deprimerade utan bara går igenom en helt naturlig kris i livet, som kan avhjälpas med samtal och coachning. Jag har väglett många människor som mått dåligt och som nu är på rätt väg igen. Det är för mig en ära, att få inblick i en annan människas liv och att få kunna bidra.


Jobba med dig själv

För att jobba med sig själv behöver man vara hängiven och beslutsam om att verkligen ta tag i sitt liv, det går inte att göra det halvhjärtat och det finns ingen quick-fix till krisen, den måste få ta tid. Mogna fram. Men det är absolut inte omöjligt och när du kommer till mig, så gör vi det tillsammans.

Stress och utmattning


Det här är min egen historia

Det viktigaste i mitt liv är min hälsa, min familj och vänner. Förr skulle jag även ha skrivit mitt dåvarande jobb, men efter min utmattning står det lite längre ned på min lista. Jobbet tog över hela mitt liv och jag kände till slut ingen livsvilja. Ingenting var roligt, jag var bara trött och kände mig fångad i ett ekorrhjul som jag inte visste hur jag skulle ta mig ur.

Jag vaknade på morgonen och kände ”Jag vill/orkar inte” hade ingen som helst lust till att gå upp, klä mig, göra mig iordning, äta frukost, åka långa vägen kommunalt med tre byten till jobbet. Väl där, sitta på ett kontor, där jag fick mer och mer arbetsuppgifter och mindre att säga till om. Mindre budgetar, jag skulle trolla med knäna var dag. Mina kollegor mådde dåligt och fler och fler sa upp sig. Att jag kunde göra likadant fanns inte i min tankevärld. Jag hade varit så länge på samma företag att jag liksom var fastlimmad i väggarna. Min lojalitet till företaget var gränslös. Jag började vakna på nätterna och fick svårt att sova, jag var olycklig. Ingenting var roligt, varken på jobbet eller på fritiden. Jag var bara så trött och utmattad.

En dag sa min kropp till, att nu räcker det, nu orkar jag inte längre. Jag föll ihop och sjukskrev mig på min läkares inrådan. Hon uppmanade mig till att säga upp mig, annars skulle jag äventyra min hälsa rejält. Så jag valde till slut att kliva av ekorrhjulet innan det var för sent.

Jag var rädd, livrädd, det var som att hoppa ut från ett högt stup ned i det okända. Hela min identitet var borta, vem var jag nu och hur skulle mitt nya liv se ut? Allt var skrämmande, men jag hade inget val.

Idag tänker jag på mina val och säger nej även om det är enklare att säga ja, jag är mer orädd och gör saker jag aldrig gjort förut. Jag är också mer medveten om vad jag gör och är oftast fullständigt uppmärksam. Aldrig mer kommer jag låta andra styra mitt liv. Det här var för många år sedan och jag vet hur det är där ute på de stressiga och ibland skrupelfria arbetsplatserna, jag har varit där och upplevt det själv -  inte bara suttit här i min fåtölj.

När du drabbas av stress och utmattning

Oftast är det duktiga, ambitiösa, högpresterande människor som drabbas av utmattning. Människor som ställer oerhört stora krav på sig själva. Det krävs en stark person för att pressa sig till en utmattning. Det är också människor som sätter andras välmående framför sitt eget, vilket i förlängningen leder till att de försummar sina egna behov. De har också väldigt svårt att säga nej.

Hur gör man då för att hitta tillbaka? Börja prioritera dig själv och dina behov. Öva på att sätta gränser, lär dig att säga nej och våga be om hjälp och framför allt ställ inte så höga krav på dig själv.

Det här är lättare sagt än gjort när man är en högpresterande person. Kanske du behöver hjälp att sortera tankar och finna nya vägar, då finns jag här.

Livskris: Text

BOKA IN ETT FÖRSTA MÖTE

Boka in ett prova-på-samtal, halva priset 475:-

Skicka gärna ett sms till 072- 577 55 50
med önskemål om tid/datum för samtal
eller fyll i nedan formulär.

Tack för ditt meddelande!

Livskris: Försäljningslead
bottom of page